Tuesday, October 30, 2012

Rainbow cake recipe (versi kak mimi)

Dulu bila nampak kawan buat rainbow cake rasa mcm woahh cantiknyaa last2 dapat jugak buat , aku beli barang sendiri cuma telur je curik dalam peti ais mama. Kali ni aku kena kuat semangat sebab aku sebatikan semua tak pakai mixer ,aku pakai tangan aku means tada langsung kuasa elektrik masa pembuatan sebatikan adunan tu cuma masa bakar jela dekat 30 minit jugak la pukul butter dengan gula castor tu ,pastu lepas settle turn bakar pulak ,loyang beli satu je kena take turn,mula pukul 11 malam pastu kul 12.15am baru start bakar  then kul 3.30 habis bakar esok tu baru nak beli topping dengan bahan decorate .



Bahan-bahan (satu kek bulat)

  • 2 cawan tepung naik sendiri (self rising flour)
  • 1 1/2 cawan gula pasir dikisar halus
  • 5 biji telur ayam (gred B)
  • 250gm butter
  • 550gm buttercream readymade (beli kat kedai bahan buat cake)
  • Pewarna ( Merah,biru,hijau,ungu,oren)
  • 2 sudu kecil esen vanilla
  • 1/2 cawan susu sejat IDEAL
  • 1/2 sudu kecil garam 
  • Sprinkle star / beads untuk decorate atas cake .

Cara-cara 
  1. Pukul butter dengan gula pasir yang telah dikisar selama 15 minit sehingga kembang.
  2. Masukkan telur sebiji demi sebiji ke dalam adunan yang dipukul tadi
  3. Masukkan esen vanilla . Dan diikuti dengan tepung naik sendiri dan pukul lagi sehingga sekata, Masukkan juga susu sejat .
  4. Setelah adunan sekata ,asingkan adunan tadi ke dalam 5 mangkuk yang berlainan/mengikut warna yg diingini . Campurkan pewarna tadi ke dalam adunan yang diasingkan tadi , gaul hingga warna sekata .
  5. Setelah habis menggaul untuk semua warna,masukkan adunan ke dalam loyang utk dibakar . (pastikan loyang tidak terlalu besar)
  6. Adunan hendaklah dibakar selama 15- 18 minit pada suhu 140 C.Apabila adunan telah masak,sejukkan terlebih dahulu (letak kertas minyak diatas loyang,jangan tindan lapisan cake dengan lapisan yg lain nnt melekat)
  7. Buttercream perlu dipukul sehingga kembang sebelum disalut pada cake.Antara lapisan cake perlu disapu sedikit buttercream supaya lapisan cake melekat antara satu sama lain .
  8. Salut cake yang telah dilapis antara satu sama lain tadi hingga rata dan hiaskan mengikut citarasa dan kreativiti anda .

                                       
                                        Good Luck :)






No comments:

Post a Comment